pregătirea preoperatorie la maturi

Important cunoașteți o anestezie de calitate trebuie asigure:

·         controlul durerii produse de inciziile chirurgicale din timpul intervenției;

·         sedare sau somn profund pentru a se controla stress-ul indus de intervenție;

·         relaxarea profundă a musculaturii din zona operată pentru a asigura chirurgului tot confortulnecesar realizării operației în cele mai bune condiții;

·         toate acestea trebuie se facăîn condiții de stabilitate a funcțiilor vitale ale organismului(respirația, tensiunea arterială, frecvența cardiacă, combaterea deshidratării, a anemiei, prevenirea infecției);

În funcție de procedurile terapeutice sau diagnostice provocatoare de durere, este necesară administrarea unui anumit tip sau combinarea mai multor tipuri de anestezie. Anestezia are rolul de a opri durerea și alte senzații, poate fi admininistratăîn mai multe moduri și nu întotdeauna provoacă pierderea conștienței:

·         Anestezia locală: se face prin injecții sau aplicații(picături,spray, unguente, etc) de anestezic ce amorțește o zonă mică a corpului.Veți ramâne conștient dar fără durere. Este anestezia utilizată, de regulă la intervenții mici.

·         Anestezia regională: se face prin injectarea de anestezic în apropierea unor nunchiuride fibre nervoase și va amorți o o zonă mai mare și mai profundă a corpului. Veți rămâne conștient dar fără durere. Veți discuta cu medicul anestezist dacă va fi vorba de o rahianestezie, anestezie peridurală sau bloc de nerv periferic.

·         Anestezia generală: permite o stare controlată de pierdere a conștiienței. Este esențială pentru multe tipuri de intervenții chirurgicale. Veți dormi profund și rapid din momentul injectării substanței hipnotice și nu veți simți nimic. Se folosesc substanțe analgetice pentru controlul durerii, relaxante musculare, iar funcția respiratorie este preluată de aparatul de respirație artificială al aparatului de anestezie, cu ajutorul unei sonde plasate în trahee de medicul anestezist. Anestezicele sunt fie injectate prin venă, fie inhalate, iar la sfârșitul intervenției efectele se remit rapid. Trezirea se produce, de cele mai multe ori în salade operație, la sfârșitul intervenției. În situații speciale medicul anestezist poate alege o trezire lentăîn salonul de îngrijire postoperatorie, aspect care va fi notificat la vizita preanestezică.

În fișa de consimțământ al anesteziei veți revedea tipurile principale de tehnici anestezice și riscurile acestora prezentate pe scurt.

Alegerea tipului de anestezie depinde de:

1.    procedura medicală planificată

2.    răspunsurile Dvs la întrebările care vi se vor pune în timpul consultației medicului anestezist

3.    starea Dvs de sănătate

4.    preferințele Dvsși motivele pentru acestea

5.    recomandările medicului anestezist și motivele pentru acestea

6.    echipamentul, personalul și alte resurse ale spitalului în care aflați

 

INSTRUCȚIUNI PREANESTEZICE

Cum puteți pregăti pentru operație înainte de a prezenta la spital:

·         dacă fumați- se recomandă oprirea fumatului cu teva săptămâni înainte.Cu cât mai devreme cu atât riscul complicațiilor pulmonare scade. Dacă nu puteți opri fumatul, chiar și reducerea numărului de țigări fumate ajută.

·         dacă sunteți supraponderal- slăbirea prin regim alimentar ajută la scăderea riscurilor anestezice.

·         cu 2 zile înainte de operație este de dorit, pentru pacienții care nu au contraindicații, săconsumați mai multe lichide decât de obicei.

·         dacăprotezele dentare sunt instabile - se recomandă mergeți la dentist înainte, pentru a evitariscurile despriderii acestora, dacă medicul anestezistva trebui introducă tubul traheal pentru respirație în anestezia generală.

·         dacă aveți o problemă medicală cronică cum ar fi diabet, astm, probleme ale glandei tiroide, epilepsie, hipertensiune sau boli de inimă, ar trebui faceți uncontrol la medicul curant și aduceți actele medicale unde sunt specificate aceste boli. Este important, deasemeni, săaveți lista medicamentelor și tratamentelor pe care le faceți sau v-au fost prescrise.

·         medicul anestezist trebuie obligatoriu informat în legatură cu medicația cronică pe care o urmați în prezent, în special medicație care ar putea interfera cu substanțele anestezice. De ex.: medicație hipotensoare, pentru cardiopatie ischemică, pentru aritmii cardiace, aspirina, antiinflamatorii, anticoagulante, psihotrope, sedative, tranchilizante, hipnotice, antiepileptice, medicație pentru diabet sau o boală endocrină, antiasmatică.

·         rugăm nu omiteți menționați dacă luați suplimente nutritive sau remedii naturiste.Multe dintre acestea pot interfera cu substanțele anestezice!

·         Lentilele de contact, aparatele dentare (bracketts), piercing-urile trebuie îndepărtate înainte de intervenție.

În mod ocazional, medicul anestezist poate depista o problemă în starea Dvs de sănătate ce ar crește riscul operator și anestezic, de aceea poate considera o amânare a intervenției chirurgicale pentru reevaluarea acestei probleme.

Transfuziile de sânge pot fi necesare în timpul anumitor intervenții chirurgicale, acest lucru putând fi prevăzut de cele mai multe ori, dar ocazional se poate întampla pe neașteptate. Dacă nu sunteți de acord cu transfuzia de sânge și produse din sânge, rugăm notificați în scris acest aspect în documentele medicale.

 

În ziua procedurii medicale, indiferent de tipul anesteziei ce urmează o primiți:

1.    Nu veți nca și nu veți bea lichide cu cel puțin 8 ore înaintea operației pentru a evita regurgitarea conținutului stomaculuice poate intra astfel în plamâni, ducând la complicații grave.

2.    Nu veți mesteca gumă și nu veți fuma.

3.    Puteți lua medicamentele pe care le administrațiîn mod regulat, dar cu foarte puțină apă și doar cu acordul medicului anestezist!!! Dacă urmați un tratament cronic, medicul anestezist este cel care va stabili cum veți lua medicamentele înainte de operație și în ce mod veți reveni la aceastămedicație după operație.

4.    Veți face duș cu săpun bacteriostatic în seara și în dimineața dinaintea operației, igiena corporală scăzând riscul infecțiilor cu germeni de pe piele.

5.    Nu folosiți creme de corp, machiaj, vopsea de unghii deoarece împiedică folosirea diferiților senzori de monitorizare sau pansamente de corp. rugăm nu folosițicosmetice de păr care au în compoziție alcool.

6.    Puteți luați cu Dvs. ochelarii, aparate de auz, proteze dentare mobile, darprobabil acestea vor trebui scoase înaintea intervenției.

7.    Dacă veți primi o anestezie locoregională, puteți lua cu Dvs. un player portabil cu căști, pentru a asculta muzicăîn timpul operației, dacă medicul anestezist vapermite.

 

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE PERIOADA DUPĂ ANESTEZIE

În funcție de tipul anesteziei pe care ați primit-o puteți avea și unele efecte reziduale. Multe dintre acestea sunt inerente oricărei anestezii. Ce trebuie stiți, este majoritatea sunt de intensitate ușoară-moderatăși beneficiază de terapie care le reducă din intensitate sau chiar le controleze total.

Medicul anestezist va discuta cu Dvsînainte de operație despre modul în care vor fi controlate aceste reacții adverse în postoperator. Este obligatorie, de asemenea, discutarea planului de control al durerii postoperatorii, fiind vorba de o strategie care se adaptează la răspunsul pacientului.

Dupăprocedura medicală, imediat veți primi medicație pentru diminuarea durerii fie pe cale intravenoasă, fie prin administrarea regională pe cateter. Ulterior veți putea primi pastile, supozitoare, injecții, etc. Gradul de analgezie pe care-l veți primi este foarte important pentru recuperarea postoperatorie.Medicul anestezist va discuta cu Dvs acest lucru și va adapta medicația în funcție de nivelul durerii și tolerabilitate.

Alimentația se poate relua (dacă nu ați primit alte instrucțiuni) din prima zi după operație în cazul anesteziei generale sau chiar după teva ore în cazul anesteziei locale și regionale (dacă intervenția nua fost pe tubul digestiv). Modul în care se reia alimentația pentru lichide și solide va fi stabilită de medicul curant și anesteziolog. Nu veți fuma și nu veți consuma băuturi alcoolice în perioada imediată după procedura medicală.

Pentru siguranța Dvs,Vă rugăm urmați toate recomandările, iar vizitele familiei și prietenilor după operație vor fi reluate numai cu acordul echipei medicale. Totodată, promitem vom depune tot efortul pentru ca reveniți rapid la domiciliu și reluați activitățile obișnuite în cel mai scurt timp.