Pregătirea preoperatorie la maturi
Pregătirea preoperatorie a copilului (ghid pentru părinți)
Pregătirea pentru un examen ecografic
Important să cunoașteți că o anestezie de calitate trebuie să asigure:

· controlul durerii produse de inciziile chirurgicale din timpul intervenției;
· sedare sau somn profund pentru a se controla stresul indus de intervenție;
· relaxarea profundă a musculaturii din zona operată pentru a asigura chirurgului tot confortul necesar pentru realizarea operației în cele mai bune condiții;
· Toate acestea trebuie să se facă în condiții de stabilitate a funcțiilor vitale ale organismului (respirația, tensiunea arterială, frecvența cardiacă, combaterea deshidratării, a anemiei, prevenirea infecției);

În funcție de procedurile terapeutice sau diagnostice (provocatoare de durere), este necesară administrarea unui anumit fel sau combinarea mai multor tipuri de anestezie. Anestezia are rolul de a opri durerea și alte senzații, poate fi admininistrată în mai multe moduri și nu întotdeauna provoacă pierderea conștienței:

· Anestezia locală se face prin injecții sau aplicații (picături, spray, unguente etc) care au rolul de a amorți o zonă mică a corpului. Veți ramâne conștient, dar nu veți simți durere. Acest tip de anestezie, de regulă, la intervenții mici.
· Anestezia regională se utilizează, se face prin injectarea de anestezic în apropierea unor mănunchiuri de fibre nervoase și va amorți o zonă mai mare și mai profundă a corpului. Veți rămâne conștient, dar fără durere. Veți discuta cu medicul anestezist dacă va fi vorba de o rahianestezie, anestezie peridurală sau un bloc de nerv periferic.
· Anestezia generală permite o stare controlată de pierdere a conștienței. Este esențială în cazul mai multor tipuri de intervenții chirurgicale. Veți dormi profund și rapid din momentul injectării substanței hipnotice și nu veți simți nimic.
Sunt utilizate substanțe analgetice, relaxante musculare pentru controlul durerii, iar funcția respiratorie este preluată de aparatul de respirație artificială al aparatului de anestezie, cu ajutorul unei sonde plasate în trahee de medicul anestezist. Anestezicele sunt fie injectate prin venă, fie inhalate, iar la sfârșitul intervenției efectele vor remite rapid. Trezirea se produce, de cele mai multe ori în sala de operație, la sfârșitul intervenției. În situații speciale medicul anestezist poate alege o trezire lentă în salonul postoperator, aspect care va fi notificat la vizita preanestezică.

În fișa de consimțământ pentru anestezie v-am oferit, pe scurt, informații despre principalele tehnici anestezice și riscurile acestora.

Alegerea tipului de anestezie depinde de:

1. procedura medicală planificată
2. răspunsurile Dvs la întrebările pe care medicul anestezist vi le va adresa în timpul consultației;
3. starea Dvs de sănătate
4. preferințele și motivele Dvs.
5. recomandările medicului anestezist și motivele pentru acestea
6. echipamentul, personalul și alte resurse ale spitalului în care vă aflați


INSTRUCȚIUNI PREANESTEZICE

Cum vă puteți pregăti pentru operație înainte de a vă prezenta la spital:

· dacă fumați - se recomandă să renunțați la fumat cu câteva săptămâni înainte, cu cât mai devreme, cu atât riscul complicațiilor pulmonare scade. Dacă nu puteți să renunțați, atunci reduceți numărul de țigări fumate;

· dacă sunteți supraponderal - slăbirea prin regim alimentar diminuează riscul anestezic;

· cu 2 zile înainte de operație este de dorit, pentru pacienții care nu au contraindicații, să consumați mai multe lichide decât de obicei;

· dacă protezele dentare sunt instabile - se recomandă să mergeți la dentist înainte de intervenție, pentru a evita riscurile desprinderii acestora în cazul în care medicul anestezist va trebui să introducă tubul traheal pentru respirație în anestezia generală;

· dacă aveți o problemă medicală cronică precum diabet, astm, probleme ale glandei tiroide, epilepsie, hipertensiune sau boli de inimă, ar trebui să faceți un control la medicul curant și să aduceți actele medicale unde sunt specificate aceste boli. Este important, de asemenea, să aveți lista medicamentelor și tratamentelor pe care le faceți sau v-au fost prescrise;

· medicul anestezist trebuie obligatoriu informat în legătură cu medicația pe care o urmați în prezent, în special cea care ar putea interfera cu substanțele anestezice. De ex.: medicamente hipotensoare, pentru cardiopatie ischemică, pentru aritmii cardiace, aspirina, antiinflamatorii, anticoagulante, psihotrope, sedative, tranchilizante, hipnotice, antiepileptice, medicație pentru diabet sau o boală endocrină, antiasmatică.

Vă rugăm să nu omiteți să menționați dacă luați suplimente nutritive sau remedii naturiste. Multe dintre acestea pot interfera cu substanțele anestezice!

· Lentilele de contact, aparatele dentare (bracketts), piercing-urile trebuie îndepărtate înainte de intervenție.

În unele cazuri, medicul anestezist ar putea depista o problemă în starea Dvs. de sănătate, fapt care ar putea crește riscul operator și anestezic și, drept urmare, s-ar putea lua în considerare o amânare a intervenției chirurgicale pentru reevaluarea acestei probleme.

Transfuziile de sânge pot fi necesare în timpul anumitor intervenții chirurgicale, acest lucru putând fi prevăzut, de cele mai multe ori, ocazional sau pe neașteptate. Dacă nu sunteți de acord cu transfuzia de sânge și produsele din sânge, vă rugăm să notificați în scris acest aspect în documentele medicale.

În ziua procedurii medicale, indiferent de tipul anesteziei ce urmează să o primiți:

1. Nu veți mânca și nu veți bea lichide cu cel puțin 8 ore înaintea operației pentru a evita regurgitarea conținutului stomacului, care poate intra astfel în plămâni și produce complicații grave.

2. Nu veți mesteca gumă și nu veți fuma.

3. Puteți lua medicamentele pe care le administrați în mod regulat, dar cu foarte puțină apă și doar cu acordul medicului anestezist!!! Dacă urmați un tratament cronic, medicul anestezist este cel care va stabili cum veți lua medicamentele înainte de operație și în ce mod veți reveni la această medicație după operație.

4. Veți face duș cu săpun bacteriostatic în seara și în dimineața dinaintea operației, igiena corporală scăzând riscul infecțiilor cu germeni de pe piele.

5. Nu folosiți creme de corp, machiaj, vopsea de unghii sau pansamente de corp. Vă rugăm să nu folosiți cosmetice pentru păr care au în compoziție alcool.

6. Puteți să luați cu Dvs. ochelarii, aparatele de auz, protezele dentare mobile, însă, de cele mai multe ori, acestea vor trebui scoase înaintea intervenției.

7. Dacă veți primi o anestezie locală, puteți lua cu Dvs. un player portabil cu căști, pentru a asculta muzică în timpul operației, dacă medicul anestezist vă va permite.

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE PERIOADA DUPĂ ANESTEZIE

În funcție de tipul anesteziei pe care ați primit-o, puteți avea și unele efecte reziduale. Multe dintre acestea sunt inerente oricărei anestezii. Trebuie să cunoașteți că efectele sunt de intensitate ușoară-moderată și beneficiați de terapie care le va reduce din intensitate sau chiar să le va controla total.

Medicul anestezist va discuta cu Dvs. înainte de operație despre modul în care vor fi monitorizate aceste reacții adverse după intervenție. Este obligatorie, de asemenea, discutarea planului de control al durerii postoperatorii, fiind vorba de o strategie care poate fi adoptată individual.

După procedura medicală, imediat veți primi medicație pentru diminuarea durerii fie pe cale intravenoasă, fie prin administrarea regională pe cateter. Ulterior veți putea primi pastile, supozitoare, injecții etc. Gradul de analgezie pe care-l veți primi este foarte important pentru recuperarea postoperatorie. Medicul anestezist va discuta cu Dvs. și va adapta medicația în funcție de nivelul durerii și tolerabilitate.

Alimentația se poate relua (dacă nu ați primit alte instrucțiuni) din prima zi după operație - în cazul anesteziei generale sau chiar după câteva ore - în cazul anesteziei locale și regionale (dacă intervenția nu a fost pe tubul digestiv). Modul în care se reia alimentația pentru lichide și solide va fi stabilită de către medicul curant și anesteziolog. Nu veți fuma și nu veți consuma băuturi alcoolice în perioada imediată după procedura medicală.

Pentru siguranța Dvs., Vă rugăm să urmați toate recomandările indicate. Membrii familiei Dvs. sau prietenii Dvs. vă vor putea vizita după intervenție doar cu acordul echipei medicale. Totodată, promitem că vom depune tot efortul pentru ca să reveniți rapid la domiciliu și să vă reluați activitățile obișnuite în cel mai scurt timp.

Rolul anesteziei generale este de a înlătura frica și stresul față de o intervenție chirurgicală și de a împiedica apariția durerii.

Prin anestezie generală înțelegem o combinație de medicamente care vor fi administrate/injectate fie intravenos (printr-un cateter - "fluturaș"), fie inhalator - printr-o mască facială (gaz anestezic și oxigen) ori prin sonda de intubație, care oferă un grad mare de siguranță pentru respirație pe perioada intervenției chirurgicale și înlătură riscul aspirației de conținut gastric (sindrom de aspirație).

Medicul anestezist este responsabil de alegerea tipului de anestezie (în funcție de intervenția chirurgicală), de administrarea ei și de monitorizarea copilului Dvs. în timpul și după operație. El va discuta cu Dvs. avantajele/dezavantajele tipului de anestezie ales comparativ cu alte modalități.

Cpilul Dvs. va dormi în timpul anesteziei generale. Medicul anestezist va supraveghea toate funcțiile organismului și va lua toate măsurile pentru preîntâmpinarea apariției complicațiilor atât în timpul intervenției medicale, cât și în perioada de trezire din anestezie.

Vă rugăm să urmați, cu maximă atenție, recomandările de bază ale medicilor de la Forum Clinic în perioada imediat preoperatorie :

  1. Copilul Dvs. nu trebuie să manânce sau să bea nimic cu 8 ore înainte (nici dulciuri, fructe, lapte sau produse din lapte). Sunt permise cantități reduse de alimente - minim 8 ore înainte de intervenție. În cazul în care nu se respectă această perioadă de post alimentar (înainte de administrarea anesteziei generale), intervenția ar putea să nu fie efectuată din cauza riscului VITAL.
!!! Vă rugăm informați medicul anestezist dacă totuși copilul Dvs. a mâncat, a înghițit sau a băut ceva.

2. În cazul în care copilul Dvs. urmează vreun tratament, întrebați medicul anestezist care dintre medicamente trebuie sau pot fi administrate în perioada de până și după intervenție.

3. Lentilele de contact, aparatele dentare (bracketts) trebuie îndepărtate înainte de intervenție.

După intervenția chirurgicală, Dvs. veți fi alături în camera de trezire și, împreună cu echipa medicală a Forum Clinic, veți putea supraveghea îndeaproape copilul. În funcție de tipul și durata procedurii medicale, perioada de trezire poate dura între 1 și 3 ore. Intervenția medicală și medicația primită în timpul anesteziei pot întarzia reflexele și timpul de reacție al copilului, respectiv acesta nu va practica vreun sport în după amiaza intervenției și nici nu se va deplasa singur, neînsoțit. În ziua externării, copilul va trebui sa rămână acasă, în siguranță, împreună cu Dvs. sau cu o altă persoană adultă (de încredere).

Noi Vă asigurăm că veți avea parte de cea mai mare grijă și atenție! Iar suportul Dvs. pentru o pregătire corectă și urmarea tuturor recomandărilor pentru perioada postoperatorie vor garanta obținerea rezultatului dorit!


Vă mulțumim!

Cu drag, echipa Forum Clinic
Ecografia abdominală

În cazul în care este investigat ficatul, splina, vezica biliară, pancreasul, pacientul nu trebuie să consume alimente, băuturi acidulate sau cafea cu cel puţin 6 ore înainte de investigaţie pentru a permite o vizualizare adecvată a structurilor interne. Este recomandat consumul a 1 - 1,5 litri de apă sau ceai înainte de examinare, iar cina din ziua precedentă nu trebuie servită mai târziu de ora 18:00 sau 19:00. De asemenea, nu trebuie consumate dulciuri cu 24 de ore înainte de consultaţie, sau alimente care fermentează (iaurt, prăjeli, fasole, prune)

La ecografia abdominală, sonda este plasată pe abdomen. Totodată, pentru a obține imagini mai clare ale unor organe, sonda poate fi introdusă și în interiorul organismului. La bărbați, sonda poate fi introdusă în rect pentru a examina prostata (ecografie transrectală), iar la femei poate fi introdusă în vagin pentru evaluarea organelor genitale (ecografia transvaginală).

Investigarea Sistemului urinar (rinichii, vezica urinară):
E necesar de băut 500 ml de apă plată cu o oră înaintea începerii investigaţiei. Nu se permite urinarea înainte de investigaţie.

Ecografia mamară
Ecografia mamară este recomandată în cazul în care la palpare sunt depistați noduli sau modificări de consistență, modificări la nivelul pielii, roșeață sau când apar scurgeri mamelare.

Este recomandabil ca examenul ecografic al sânului să fie efectuat în zilele 3 -10 ale ciclului menstrual și poate depista modificări de structură mamară (mastoză fibrochistică), chisturi sau noduli de tip malign. Pentru a depista din timp astfel de afecțiuni este indicată autoexaminarea lunară a sânilor, dar și efectuarea unei ecografii mamare anuale.

Ecografia transvaginală examinează organele reproductive feminine (uter, ovare, col uterin și vagin) cu ajutorul unei sonde endocavitare introdusă în vagin. Ecografia transvaginală nu se efectuează în timpul ciclului menstrual.
Este recomandat ca vezica urinară să fie goală pentru a evalua afecțiuni ale endometrului, posibile chisturi, fibroame uterine, ș.a.

Ecografia transrectală a prostatei – se recomandă înainte de examinare să fie pregătit tractul intestinal (cu ajutorul supozitoriilor rectal de curățare sau a clisterului evacuatori).

Ecografia Doppler nu necesită niciun fel de pregătire înainte de efectuarea testului.
Excepție fac fumătorii, care, la sfatul medicului, vor trebui să nu fumeze cu câteva ore înainte de ecografie.