Condilom: aspect, cauze și simptome
Condilomul este similar cu o aluniță și cu papilomul, dar apare în apropierea sau pe organele genitale, a anusului. În exterior, arată ca procese papilare conectate, care sunt ușor de deteriorat. Când sunt deteriorate, emit un miros neplăcut.
Condilomul este cauzat de papilomavirusul uman. HPV se transmite pe cale sexuală și are manifestare clinică extrem de rar. Aceasta se întâmplă îndeosebi în combinație cu tulburări hormonale, stres, imunitate slăbită.
Astfel de neoplasm va trebui eliminat mai devreme sau mai târziu. Mai ales dacă condilomul este în zona inghinală, genitală. În acest caz, este ușor să-l deteriorați, aceasta având riscuri majore. În unele cazuri, chiar degenerează într-o formațiune malignă, care este extrem de greu de vindecat.
Totodată este necesar un tratament complex, ce presupune nu doar îndepărtarea chirurgicală, ci și terapie antivirală.
Metoda cu laser pentru îndepărtarea condiloamelor genitale
Îndepărtarea condilomului este primul pas pentru vindecare. După ce neoplasmele sunt eliminate, pacientul e necesar să urmeze un curs de tratament cu medicamente antivirale, care va exclude apariția acestora pe viitor.
Cu ajutorul tehnologiei laser, condiloamele sunt îndepărtate, aceasta fiind cea mai eficientă metodă. Sub influența unui fascicul laser focalizat îngust, se înlătură celulele strat cu strat, nivelând treptat zona pielii. În același timp, țesuturile sănătoase nu sunt deteriorate, iar toate celulele neoplasmului sunt complet îndepărtate. Acest lucru evită reapariția condiloamelor. Rămâne doar o mica urmă, care dispare în câteva zile sau săptămâni (în funcție de mărimea zonei afectate). Metoda este la fel de potrivită atât în cazul bărbaților, cât și femeilor.
După expunerea la un fascicul laser, pe locul condilomului rămâne o crustă, care închide plaga. De regulă, după îndepărtare, nu este necesară o reabilitare specială. Puteți merge la serviciu, face sport, dar pentru o vindecare completă, pacientul va trebui să se abțină de la viața intimă timp de câteva zile.
Principalul avantaj al metodei laser este riscul minim de consecințe postintervenție. Este igienic, nu există risc de infecție fiindcă nu este contact între dispozitiv și locul supus tratamentului. Laserul nu lasă urme precum cicatrici și este o procedură indoloră.