Ce este un lipom?
Lipomul este o tumoare benignă care se dezvoltă din țesutul adipos. Este, de fapt, o acumulare de țesut adipos care este încapsulat sub piele. Este o formațiune pe care este imposibil să o îndepărtezi conservativ, cu ajutorul produselor de îngrijire a pielii sau celor medicamentoase. Iar curățirea manuală a acestuia poate provoca defecte mai mari ale țesutului cutanat sau chiar complicații ale acestuia. Potrivit statisticilor, acest neoplasm este de 1,5 ori mai frecvent la femei după 30 de ani. Cea mai eficientă metodă de a elimina lipomul este laserul.
Locurile de localizare a lipomului sunt, de regulă:
✓ Față;
✓ Regiunea piloasă a capului
✓ Spatele gâtului
✓ Brațe, în principal regiunea umerilor
✓ Spate, în special regiunea lombară
✓ Picioare, în principal pe coapse
✓ Abdomen și piept.
De regulă, formațiunea este simțită ca o tumefiere sub piele, adesea nedureroasă și mobilă. Cu toate acestea, uneori există lipoame cu limite nepronunțate. Lipoamele pot fi multiple și unice, iar cu timpul pot crește în dimensiune, provocând durere, presiune asupra organelor interne și a nervilor.
Când este periculos un lipom?
Cea mai frecventă indicație pentru îndepărtarea lipomului este disconfortul estetic simțit de pacient. Cu toate acestea, un lipom poate amenința direct sau indirect atât calitatea vieții pacientului, cât și sănătatea acestuia.
După cum a fost menționat, o formațiune în creștere poate pune presiune asupra organelor interne și a nodurilor nervoase. În plus, lipomul, deși destul de rar, este totuși capabil să degenereze în liposarcom. Prin urmare, este recomandabil, după un diagnostic detaliat (lipoamele sunt adesea greu de distins de alte neoplasme benigne) să se efectueze o excizie completă a acestuia. De aceea, se recomandă excizia lipoamelor într-un stadiu incipient. În plus, va fi mai simplu de înlăturat un mic lipom, decât atunci când dimensiunea sa este foarte mare. De regulă, diagnosticarea corectă și în timp util vă permite să excludeți complet dezvoltarea și răspândirea ulterioară a lipomului. Iar utilizarea chirurgiei cu laser la îndepărtarea acestui neoplasm permite minimizarea riscului de recidivă a tumorii sau de formare a lipomatozei în zona tratată.
Cum funcționează laser-ul?
La îndepărtarea unui neoplasm cu laser, de regulă se aplică anestezie locală. Se folosește unda de laser cu diametru mic de înaltă precizie.
Intervenția este rapidă și nu durează mai mult de 15-30 minute. Durata operației depinde de dimensiunea și localizarea tumorii.
De obicei, în aceeași zi, pacientul revine la rutina obișnuită, fără restricții.
Contraindicațiile procedurii de excizie a lipomului
Contraindicațiile pentru îndepărtarea lipomului cu un laser sunt aceleași ca și pentru alte intervenții chirurgicale. Procedura nu se efectuează în timpul sarcinii, menstruației, SARS și bolilor infecțioase.
Reapariția formațiunii după intervenție este posibilă dacă aceasta nu este excizată complet cu capsulă. Această eroare ar putea apărea dacă intervenția este efectuată de un specialist fără experiență.
De obicei, o examinare vizuală este suficientă pentru ca un medic să pună un diagnostic. La necesitate, se prescrie suplimentar examen ultrasonografic, biopsie.
De ce laser-ul este cea mai eficientă metodă de excizie a lipomului?
✓ După tratamentul cu laser, nu vor rămâne cicatrici sau alte defecte cosmetice
✓ Intervenția este indoloră
✓ Nu are riscurile metodei chirurgicale clasice (infecție, hemoragie)
✓ Laserul acționează direct asupra neoplasmului și nu afectează țesuturile sănătoase, fiind exclusă posibilitatea de deteriorare accidentală
✓ Formațiunea se excizează complet, pentru a fi expediată la examen histologic
✓ În timpul procedurii, laserul coagulează simultan vasele, astfel încât intervenția este mai puțin traumatizantă
Această metodă previne apariția recidivelor
După îndepărtare, puteți merge la muncă în aceeași zi. Nu necesită perioadă de recuperare. După câteva zile, crusta se desprinde. După ședință, nu este nevoie să luați antibiotice și să prelucrați în mod constant suprafața rănii. Laserul nu provoacă iritații și inflamații.