Ce sunt negii?
Negii, la fel denumiți veruce, sunt excrescențe epidermice benigne. Dimensiunea lor variază de la unu la câțiva milimetri. Negii sunt cauzați de virusul papiloma uman (HPV). Infecția apare direct sau indirect, precum și prin autoinoculare. Cu o cale de transmitere directă, sursa de infecție este contactul direct cu o persoană bolnavă. Calea indirectă presupune transmiterea prin diverse obiecte de uz casnic, pe care agentul patogen poate rămâne pe perioade lungi de timp. Autoreinfectarea este transferul unui agent patogen dintr-o zonă a corpului în alta. Este posibil să te reinfectezi daca dupa ce atingi negii, atingi si alte zone ale corpului. Dupa expunerea la virus, urmează o perioadă de 2-9 luni în care are loc creșterea subcutanată a negului care nu poate fi văzut cu ochiul liber.
Cu toate acestea, boala nu apare la toți oamenii. De ce se întâmplă asta? Pentru infectarea cu virus și dezvoltarea sa ulterioară în celulele umane, sunt necesare anumite condiții. Astfel de factori predispozanți sunt microtraumatismele pielii, tulburări ale sistemului imunitar.
Există mai multe tipuri de negi:
✓ Negi comuni (verrucae vulgares). Cea mai frecventă formă. Sunt papule neinflamate. La început, mic, neted, de culoarea pielii, treptat elementele se pot întuneca. Negii comuni sunt localizați mai des în zona degetelor, regiunea periungulară.
✓ Negi plani sau nou-formați (juvenili verrucae planae verrucae). Aceștia apar de obicei în timpul adolescenței sau tinereței. Sunt formațiuni papulare multiple de culoarea pielii sau roz, până la câțiva milimetri în diametru, cu o consistență densă. De obicei sunt localizați pe pielea mâinilor, feței, gâtului.
✓ Negii plantari (verrucae plantares). Se întâlnesc destul de des. Negii plantari tind să fie localizați pe zone de atingere și presiune crescută, de obicei pe plante. Vizual, sunt elemente papulare cu o consistență densă, cu o formă rotunjită, de la câțiva milimetri la doi centimetri în diametru, de culoare maronie. Acest tip de neg este adesea însoțit de durere.
Indicații pentru îndepărtarea negilor cu laser
Indicațiile directe pentru îndepărtarea verucilor sunt:
✓ creșterea în dimensiune
✓ prurit
✓ peeling
✓ eliminări de sânge sau puroi
✓ schimbarea culorii
✓ dacă negul este situat în locuri cu risc frecvent de traumatizare
✓ dacă negul provoacă disconfort și provoacă disconfort estetic.
Îndepărtarea negilor cu laser
Îndepărtarea negilor cu laser este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru îndepărtarea acestor formațiuni. Intervenția cu laser este nedureroasă și fără sânge, toate elementele pot fi îndepărtate într-o singură sesiune.
Unda laser acționează asupra negului punctiform, dar în același timp puternic. Neoplasmul nu se arde, dar se usucă, evaporând tot lichidul din corpul negului. În acest caz, unda laser pătrunde până la rădăcină, ceea ce duce și la moartea celulelor patogene.
Reabilitarea după îndepărtarea verucilor?
Perioada de reabilitare după îndepărtarea negilor cu laser durează 2 săptămâni. În prima săptămână crusta dispare. Sub ea rămâne o piele roz care nu trebuie expus la lumina directă a soarelui, precum și deteriorat, traumată. În acest caz, pielea va regenera rapid și va dobândi un aspect sănătos.
Dacă totuși după îndepărtare persistă prurit sever, edem pronunțat în locul intervenției, peeling, inflamație, atunci e recomandat să consultați imediat un medic.